Volunteer Recognition Day - vrijwilliger in de kijker

Volunteer Recognition Day - vrijwilliger in de kijker


Vandaag is het Volunteer Recognition Day, de dag waarop we graag alle mensen die vrijwilligerswerk doen willen bedanken voor hun enthousiaste inzet. Eén van die mensen is onze collega Christelle Remy. Zij zet zich al jaren in voor verschillende goede doelen.

Lees hier haar getuigenis. 

Ik doe al bijna heel mijn leven vrijwilligerswerk…

Al van in mijn jeugd vind ik het erg belangrijk om wat van je tijd op te offeren om dingen te laten gebeuren. Enkele werkuren schenken aan een mooie zaak. Je ontmoet op die manier ook mooie mensen, je kan je waarden met anderen delen, je leert nieuwe vaardigheden en je bouwt mee aan een andere wereld.

Toen ik in Montréal verbleef, was ik daar 3 jaar  « volontaire » - zoals de Quebecers het noemen – voor het YMCA in mijn wijk. Deze vereniging slaat bruggen tussen generaties en biedt tal van workshops aan : huiswerkklassen, workshops voor bejaarden, etc.

Sinds mijn kinderen naar school gaan, ben ik ook betrokken bij hun scholen. Ik ben met name secretaris van de oudervereniging van het Collège Saint Augustin en de Ecole Saint Vincent de Paul in Enghien. Door deel te nemen aan deze vereniging hoop ik de kinderen te laten zien dat school belangrijk is, dat ik de leerkrachten respecteer en steun... en dat we samen verder kunnen geraken.

Een paar keer per jaar steun ik ook de vzw « On souffle dans ton dos » die werkt aan de integratie van kinderen met een beperking in gewone scholen.

En in 2017, na de "Zero Waste"-conferentie van Bea Johnson in Louvain-La-Neuve, heb ik met 3 vriendinnen "Les consomm'acteurs d'Enghien" opgericht. Vanuit een "zero waste"-perspectief voert onze groep campagne voor lokale en duurzame consumptie. We komen samen om goede praktijken in verband met zero waste uit te wisselen, recepten te testen, enz. En 3 keer per jaar organiseren we workshops die openstaan voor het publiek. Wij hebben al gewerkt rond de volgende thema's: gezonde snacks, zelfgemaakte cosmetica, tomatencoulis en compotes. Samen willen we onze vrienden en familie, en de inwoners van onze mooie streek, bewust maken van de noodzaak om hun gewoonten en consumptiepatronen te veranderen.

Ik geef ook al een paar jaar bloed aan het Rode Kruis. Dit is geen vrijwilligerswerk, maar wel een heel nuttige donatie.

Ik probeer ook deel te nemen aan vele inzamelingen voor vluchtelingen die in België aankomen.

Solidariteit, delen en respect zijn voor mij fundamentele waarden.